~ bagaimana memproses daging tikus menjadi daging ayam ...Zaman ini, zaman dimana orang-orang yang tidak waras mencari untung dengan menghalalkan berbagai cara. Salah satunya adalah dengan memalsukan daging ayam.
Pemalsuan daging ayam itu dengan memproses daging tikus dan menjualnya dengan nama daging ayam.


Sudah lama sebenarnya pekara ini berlaku dan sudah banyak kali juga pekara ini disebarkan di internet. Rasanya tidak salah kalau sekali lagi mak cik sebarkan pekara ini, mungkin @ sememangnya masih ada lagi orang yang tidak tahu akan pekara ini.


Jadi kepada pengemar ayam goreng terutamanya ayam goreng berempah yang suka membeli juadah di tepi-tepi jalan patut waspada kerana takut kita terserempak dengan pengusaha yang tidak waras ini.

Jika ingin juga membeli ayam di tepi jalan, dinasihatkan kamu membeli kepak saja, kerana payah untuk memalsukan bahagian kepak ini kerana memang ayam dan burung saja yang mempunyai kepak.

Daging tikus seratnya lebih halus dan lemaknya banyak.Kalo daging ayam seratnya kasar dan kurang lemak.


Periksa kulitnya, jika kulit ayam porinya besar. Kalau kulitnya tidak kelihatan kesan pori rerambutnya, awas!  kemungkinan daging yang anda sedang makan itu daging tikus.


tikus yang akan proses


bulunya dibakar dan daging dipotong

daging campurkan dengan perencah


siap digoreng


sedia untuk dimakan


menyelerakan


sekali pandang memang nampak macam peha ayam

No comments:

Post a Comment