~ kisah Mueeza, kucing kesayangan rasulullah s.a.w .. Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai di atas jubahnya. 

 Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. 

 Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. 

 Setiap kali Nabi menerima tamu di rumahnya, nabi selalu menggendong Mueeza dan di letakkan di pahanya. 

 Salah satu sifat Mueeza yang nabi sukai ialah ia selalu mengiow ketika mendengar azan, dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan.
 

 Kepada para sahabatnya, nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan, layaknya menyanyangi keluarga sendiri.”


                                        

 
Seorang Sufi ternama bernama Ibnu Bashad yang hidup pada abad ke sepuluh bercerita, suatu saat dia dan sahabat-sahabatnya sedang duduk santai melepas lelah di atas atap masjid Kota Kairo sambil menikmati makan malam. 


 Ketika seekor kucing melewatinya, Ibnu Bashad memberi sepotong daging kepada kucing itu, namun tak lama kemudian kucing itu datang lagi. 

 Setelah memberinya potongan yang ke dua, diam-diam Ibnu Bashad mengikut arah kucing itu pergi, hingga akhirnya dia sampai di sebuah atap rumah lama, dan didapatinya si kucing tadi sedang memberi sepotong daging yang diberikan Ibnu Bashad kepada kucing lain yang buta kedua matanya. 
  
 Peristiwa ini sangat menyentuh hatinya hingga dia menjadi seorang sufi sampai ajal menjemputnya pada tahun 1067.

Ikhlaskan hati untuk mengasihi dan menyayangi kucing..
kerana kucing itu 'airmata rasulullah'.. miowwwww..

No comments:

Post a Comment