~ sejarah 9 Siti yang patut dijadikan contoh...
                                           Datuk Siti Nurhaliza ~ sekadar hiasan dari google


1- Siti Khadijah~
     Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang banyak berkorban jiwa dan raga, setia dan sentiasa menyokong pejuangan Rasulullah s.a.w.
2- Siti Fatimah~
Anak Rasulullah s.a.w yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya Ali Karamallahu Wajihah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan satu bantal dan kadang-kadang berbantalkan lengan Ali. Rasulullah s.a.w pernah berkata ' aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehingga Ali maafkan kamu'3- Siti Aishah~
     Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.
4- Siti Hajar~
     Isteri Nabi Ibrahim yang patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi                              Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan.

5- Siti Mariam~                                                                            

Wanita suci yang memang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang                           tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah untuk mengandungkan Nabi Isa.

6- Siti Asiah~

Isteri Firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian yang dihadapi daripada Firaun Laknatullah.


7- Siti Aminah~
Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasulullah s.a.w. Mendidik baginda menjadi insan mulia.


8- Siti Muti'ah~
    Isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dengan cantik untuk tatapan suaminya sahaja.9- Siti Zubaidah~
Wanita kaya dermawan yang menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan untuk kegunaan orang
ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.


* 9 Siti ini adalah petikan dari kata-kata Ustazah Siti Norbahyah Mahmood dalam rancangan Halaqah TV9 bertajuk 'SITI IMPIAN'. 

2 comments:

  1. bubuh nama anak siti siti jugak la pas nie.. :D

    ReplyDelete
  2. ambik berkata nama Siti. Sedap disebut.. kitnya makcik x de anak yg bernama Siti hehe .. tunggu cucu laa

    ReplyDelete