~ sambal tumis bujang ..

                                              2 mangkuk minyak masak

  Tetiba je akak rasa nak makan sambal tumis.. Tapi sambal yg akak buat sendiri. Akak boleh buat, sedap tu tak laa, tapi boleh laa.. Cara membuatnya mudah amat, sebab akak buat bukan untuk meniaga nasik lemak, buat semangkuk untuk makan sendiri jee ..

  Kalau mana anak2 yg rasa nak belajar buat, jom boleh follow.. resepi akak ni, mungkin mula2 buat x berapa sedap, tapi kalau dah selalu buat, mesti lebih sedap daripada akak ..

  Resepi ni sebenarnya basic aja.. Kalau suka boleh tambah macam2. Ikan bilis boleh digantikan dg udang, kerang ataupun sotong. Ayam dan daging pun boleh gantikan ikan bilis. Lagi satu, pada yg suka petai tu, boleh bubuh petai sebagi penambah perisa.. Jering tua pun boleh.. kalau tak caya try ...


                                           gambar google > tQ

Bahan-bahannya..

1:  6 biji lada besar
 Akak pakai lada besar ni, bukannya apa. sebab dia kurang pedas. Jadi mana yg tak kuat pedas tu, boleh laah makan lebih sikit. Kalau nak lebih menyengat boleh tambah lada api ataupun lada kering..


2:  5 biji bawang besar..


3: 3 ulas bawang putih ..

4: 300gm ikan bilis yang sudah dibelah..
   Pilih ikan bilis yg berwarna putih sebab, isinya lebih lembut lebih sedap ..

5: 2 mangkuk minyak masak..


6: 2 keping asam..


                                             gambar google> tQ lada kisar

Cara-cara membuatnya:
 1: Kisar lada besar bersama dua biji bawang besar dan dua ulas bawang putih hingga hancur..
 2: 3 biji bawang besar lagi dibelah dua dan dihiris nipis..
 3: Panaskan kuali dg 2 cawan minyak masak ..
 4: Setelah minyak panas, masukkan bahan yg telah dikisar. Kacau sekejap masukkan ikan bilis, bawang hiris, asam keping dan dua cawan air, kacau. Masukkan garam secukup rasa. Kalau nak rasa lebih manis boleh tambah gula, terpulang mengikut cita rasa sendiri yaaa ...

 Masa ni laa kalau nak masukkan petai boleh masukkan ..

Biarkan mendidih dg api kecil sehingga kering ... Sedia untuk di makannnn ...


                                          ngeeee ... sambal tumis bujang

  Sedap dimakan dg nasi lemak, nasi biasa, nasi pulut, dg roti pun boleh cuba .......... dannn enak dimakan begitu saja ... selamat mencuba ...


                                           gambar google ni > tQ

No comments:

Post a Comment